Längtan bor i mina steg.

Längtar efter att få inreda min egen lägenhet, med trasmattor, levande ljus, böcker, mörka färger, tekoppar, mönster, tavlor, kuddar, filtar, ljusslingor och udda pinnstolar. Bävar samtidigt inför studenten och den totala friheten. Men än är det några månader kvar i systemet, gymnasiearbete ska skrivas och skickas in, oräkneliga prov och inlämningar ska göras och massor av PT-möten ska hållas. 

En vecka och två dagar till jag åker till Egypten idag förresten. Tjatar mycket om det just nu, ska nämligen bli väldigt skönt att komma iväg ett tag. Tycker inte om att använda ordet skoltrött, och det är inte riktigt så jag känner, men det är tungt just nu, väldigt tungt. Kämpa på i januarimörkret och kylan! Kärlek och solidaritet. /E
Om att ta ansvar.

Medvetenhet är nyckeln till att förhindra förtryck. Är du inte själv medveten om det förtryck du utövar, eller det förtryck du utsätts för, har du noll möjligheter att göra något åt saken. Det är bland annat därför som det är viktigt att Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen; för att synliggöra kvinnoförtrycket och könsmaktsordningen i det svenska samhället och i världen.

Samma sak gäller alla tänkbara grupper och fenomen som har fördomar riktade mot sig, till exempel HBTQ-personer, funktionshindrade och rasifierade. HBTQ-personer avviker från heteronormen, funktionshindrade avviker från funktionsnormen och rasifierade personer avviker från vithetsnormen. Är du inte medveten om ditt eventuella förtryck, din diskriminering gentemot dessa grupper, kan du omöjligt göra något åt det. Därför krävs att alla tar ansvar. Ja, jag tycker att det är ett samhällsansvar som varje individ har. En måste vara medveten om sin omgivning och kunna reflektera över den. Hade ingen reflekterat över världen hade samhällsutvecklingen stannat av för längesedan, vilket naturligtvis inte är önskvärt.

 
Kom inte med ursäkter om att du inte är intresserad, eller att det är jobbigt att ta reda på baskunskaper som att det finns en könsmaktsordning i världen, hur den ser ut och hur den påverkar, eller att det finns strukturell rasism, även i lilla landet Lagom, a.k.a. Sverige. Det håller liksom inte. Det är en googling bort - inga ursäkter. Jag är helt med på att en inte kan vara inläst på alla möjliga olika områden, det är inte jag heller, långt ifrån. Men basic stuff vänner, det är inte komplicerat.

Visst, det är jobbigt ibland med medvetenhet, det är tungt många gånger att ha koll på strukturer i vårt samhälle som är så djupt inrotade, som en inte ensam kan göra något åt, men som skadar och sårar otroligt många. För har en kunskap om det, så kan en inte se förbi sexistiska skämt och rasistiska glåpord. Det är tungt många gånger. Men vet ni vad? Det är lättare att bära bördan tillsammans.

Du bär också ett ansvar för dina medmänniskor, för samhället och för världen vi skapar. Det ansvaret kan en inte avsäga sig från, det finns det inga ursäkter för.Younger.


Hej! Det var inte igår (inte ens i år). 
Pluggar cirka hela tiden, och det lönar sig oftast. Umgås med fantastiska människor, går på 1-årskalas för mitt kusinbarn Hugo, världens sötaste lilla bebis. Deadline för inlämning i psykologi idag 23:59, 18 dagar till Egypten och allt för få dagar till studenten.