Om att vara feminist och att våga ta kampen.

 
Jag är 17 år. Skulle väl definiera mig själv som: tonåring, dotter, syster, svensk, studerande, mammakär, hyfsat intelligent, ordentlig, oftast glad & positiv. Jag gillar att läsa, vara med vänner, fotografera, träna, skratta. Läser samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap på gymnasiet och diskuterar hemskt gärna allt som rör samhälle, människor och politik. Och så är jag feminist.
 
Att vara feminist innebär att man står bakom åsikten att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, vilket förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla områden i livet. Vi är inte där än. Inte när löneskillnaderna mellan kvinnor och män är så pass stora att kvinnor arbetar gratis från klockan 15:51 varje dag, när kvinnor konsekvent tar ut den stora majoriteten (83%) av all föräldraledighet och därigenom får en försämrad status på arbetsmarknaden, när det anmäls över 6000 försök till våldtäkt/våldtäkter/grova våldtäkter varje år (det är fler än 16 stycken per DAG), som i 98% av fallen gäller män som förövare (källa). När normerna för att vara flicka och pojke, kvinna och man, skiljer sig så mycket åt. Påstå inte att vi inte har några patriarkala strukturer i vårt svenska samhälle. Det kryllar av dom.
 
År 2006 och 2007 var Sverige bäst i världen på jämställdhet, 1:a på rankinglistan. 2008 rankades vi 3:a i världen för att sedan, 2009, hamna på 4:e plats, där vi legat sen dess. Vi går bakåt i utvecklingen! Detta enligt The Global Gender Gap Report 2012 (länk), en rapport som publiceras årligen av The World Economic Forum, en oberoende internationell organisation. Jag påstår på inga vis att jämställdheten i Sverige är en fullständig katastrof. Inte alls. Jag menar, på pappret har män och kvinnor i alla fall samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter här. Det kan ställas mot resten av världen, där en majoritet av alla kvinnor inte har några rättigheter som ens kan jämföras med vad männen i samma land har.
 
Men det handlar inte om att jämföra sig med länder som Pakistan, Yemen, Chad, Saudiarabien och Syrien (för att nämna dom fem länder som 2012 ligger längst ner på TWEFs rankinglista). Det handlar om att jämföra sig med idealet - att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, vilket förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla områden i livet. Det handlar om att våga ta kampen för idealet.
 
Det ska påpekas att detta handlar lika mycket om strukturer som om attityder. Det handlar lika mycket om att samhället, och det inkluderar män, måste stå upp för oss kvinnor, som att vi kvinnor måste stå upp för oss själva. Tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!
 
Visst har vi kommit långt. För 100 år sen hade vi kvinnor inte ens rösträtt här i Sverige (hur sjukt är inte det?). Men det är dags att ta nästa steg. Det är dags för grundlig förändring. Det är dags för en feministisk röst i maktens korridorer - dags att rösta in Feministiskt Initiativ i Sveriges riksdag!
 
Mahatma Gandhi sa en gång "Du måste vara den förändring du önskar se i världen". Därför tänker jag ta kampen. Bryta normer, ifrågasätta, stå upp för mig själv och oss kvinnor, dela med mig av och uttrycka mina åsikter och bryta ner dom patriarkala strukturerna i vårt samhälle. Därför tänker jag rösta på Feministiskt Initiativ i riksdagsvalet 2014. Våga ta kampen och gör det du också! - Ut med rasisterna - in med feministerna!Kommentarer
Postat av: Carina Andersson

Vilket engagerande och annorlunda inlägg! Kul att du är så påläst och har så bra och övertygande argument. Alla tjejer som läser vad du har skrivit borde ansluta till FI och med stolthet kalla sig feminister!!
You go girl!

2013-07-28 ∞ 22:49:54
Postat av: Ida

Feminismen är ack så viktigt. I Ung Vänster och Vänsterpartiet arbetar vi för ökad jämställdhet, att kvinnor och män ska kunna få samma rättigheter. Det känns underbart att ta del av kampen!

2013-08-04 ∞ 09:04:05
URL: http://morotslandet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: