Ja, jag är feminist. Nej, jag hatar inte män.

 
En typisk fördom, missuppfattning eller vad-man-nu-vill-kalla-det som man stöter på när man berättar att man är feminist eller diskuterar feminism i allmänhet är att feminister hatar eller ogillar män. Låt mig förklara min syn på det hela, en syn som jag tror mig dela med majoriteten av feminister. 
 
Jag har ingenting emot män som grupp, absolut inte (däremot enskilda män som till exempel trakasserar kvinnor eller begår våldsbrott, sexistiska snubbar och så vidare; med dom är det en annan femma, men det tar vi inte nu). Att prata om och konstatera att män är priviligierade i samhället jämfört med kvinnor och att det existerar patriarkala strukturer är inte samma sak som att hata män! Jag har aldrig påstått att den historiska samhällsutvecklingen är eller har varit männens fel. Däremot menar jag att samhället och dess strukturer är ett resultat av människans idéer, beteende och agerande. Det innebär att jag anser att patriarkatet är en följd av människans, vilket inkluderar både kvinnors och mäns!, handlande både idag och genom historien.
 
Det är ingens fel att det har blivit som det blivit, att det ser ut som det gör. Det kan man inte beskylla varken individer eller samhällsgrupper för. Däremot är det allas vårat ansvar att göra någonting åt situationen. Män behöver inse sitt privilegium, kvinnor behöver inse sin position i samhället och tillsammans måste vi agera för en förändring. Män ska inte beskyllas för dom patriarkala strukturerna. Men dom ska inte heller få förneka dom eller avsäga sig ansvaret för att göra något åt dom. Som jag tidigare nämnt så handlar det mycket om kvinnors attityder - att vi behöver ta mer plats och höja rösten. MEN, lika mycket handlar det om samhällets attityd gentemot kvinnor - en generell vilja att bryta ner och krossa dom patriarkala strukturerna.
 
Om ni vill läsa om Den femistiska mannens roll finns en suverän krönika att läsa [här].
Ta hand om er. Och kom ihåg - ut med rasisterna, in med feministerna! Rösta Fi 14 september 2014.
 
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: